Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Expositie Anton Heyboer: 100 jaar in 2024

21 juli @ 14:00 - 16:00

Anton Heyboer: 100ste geboortejaar en voor zover bekend de eerste keer een expositie in een nog in gebruik zijnde kerk.

De Stichting Vrienden Oude Kerk Borne organiseert een expositie met werken van Anton Heyboer in de Oude Kerk te Borne.
Anton Heyboer, geboren op 9 februari 1924 in Sabang, Nederlands-Indië, was een Nederlandse kunstenaar die bekend stond om zijn unieke en eigenzinnige stijl. Op jonge leeftijd verhuisde hij met zijn familie naar Nederland, waar hij opgroeide in een artistiek gezin. Zijn vader was een succesvolle schilder en zijn moeder een getalenteerde pianiste. Al op jonge leeftijd toonde Anton interesse en talent voor kunst, en hij besloot al snel dat hij zijn leven wilde wijden aan het creëren van kunstwerken die de wereld zouden verbazen.

In de jaren vijftig brak Heyboer door als kunstenaar en begon hij zijn eigen unieke stijl te ontwikkelen. Hij experimenteerde met verschillende materialen en technieken, waaronder gravures, schilderijen en keramiek. Zijn werk werd al snel erkend en gewaardeerd door kunstcritici en verzamelaars over de hele wereld. Heyboers kunstwerken werden gekenmerkt door hun expressieve penseelstreken, levendige kleuren en abstracte composities. Hij geloofde dat kunst een manier was om zijn innerlijke wereld tot uitdrukking te brengen en beschouwde zijn werk als een vorm van zelftherapie.
”Heel mijn werk, ook dat wat overal ter wereld in grote musea hangt, is religieus en niemand weet dat”, zei Anton Heyboer ooit in een interview.

Leven en nalatenschap

Naast zijn artistieke carrière stond Heyboer bekend om zijn excentrieke levensstijl en onconventionele relaties. Hij trouwde vier keer en leefde samen met zijn vijf vrouwen op een afgelegen boerderij in Den Ilp, Noord-Holland. Samen vormden ze een artistieke commune en werkten ze samen aan kunstprojecten. Hij overleed op 9 april 2005, maar zijn nalatenschap leeft voort in zijn kunstwerken, waarvan er een deel zijn te bewonderen in de Oude Kerk te Borne. Mogelijk zal één van de weduwen aanwezig zijn bij de opening van de expositie.

Museum JAN viert het 100ste geboortejaar met tentoonstelling Anton Heyboer – Levenskunstenaar, een presentatie met onder andere  niet eerder getoonde fotocollages waarin het leven van Heyboer met zijn vrouwen centraal staat.

De basis van Anton Heyboers buitenmaatschappelijke levenswijze en de motieven voor zijn kunst zullen worden toegelicht tijdens de opening van de expositie op zondag 14 juli om 14.00 uur in de Oude Kerk te Borne, Oude Kerkstraat 2.
De expositie is verder geopend op zondagen: 21 en 28 juli van 14.00 – 16.00 uur
Op de woensdagmiddagen: 7, 14, 21 en 28 augustus aansluitend aan de lunchconcerten vanaf 13.30 tot 15.30 uur.

Ook geopend op dinsdag 20 augustus aansluitend aan het Stiftfestival concert van 13.30 – 15.30 uur.

Gegevens

Datum:
21 juli
Tijd:
14:00 - 16:00
Evenement Categorie:

Organisator

Vrienden van de Oude Kerk Borne

Locatie

Oude Kerk
Oude Kerstraat 2a
Borne, 7622EK Nederland
+ Google Maps